piątek, 29 marca 2024

Warto przeczytać

Zastawa stołowa – co powinniśmy o niej wiedzieć?


Właściwie dobrana zastawa stołowa ma ogromny walor estetyczny. Warto wiedzieć jak ustawić poszczególne elementy, by wyglądały elegancko. Pięknie nakryty stół wygląda doskonale szczególnie podczas świąt i rodzinnych uroczystości.

Kategorie sztućców

Sztućce obiadowe składają się z łyżki, widelca, noża i małej łyżeczki, jest to podstawowy zestaw, który jest niezbędny do zjedzenia pierwszego i drugiego dania. Sztućce do ryb to widelec i tępy nóż, którym jedynie oddziela się mięso. Są one nieco krótsze od sztućców obiadowych. Poza tym, na stole może znaleźć się zestaw do owoców morza. Ślimaki je się przy pomocy dwudzielnego widelca i szczypiec, homara za pomocą szpikulca, cążków i noża, a ostrygi za pomocą łyżki i najkrótszego w zestawie noża. Sztućce do makaronu składają się z trójdzielnego widelca oraz łyżki, która jest nieco większa niż ta do zupy. Poza tym, istnieją również noże do serów, które różnią się między sobą wielkością. Sztućce deserowe składają się z łyżeczki do herbaty, mniejszej łyżeczki do kawy, widelczyka z trzema ząbkami do ciasta oraz smukłej, długiej łyżeczki do lodów.

Kategorie talerzy

Zastawa stołowa składa się z naczyń przeznaczonych do serwowania i spożywania posiłków. Wśród talerzy wyróżnia się talerze płaskie – duży, mały i deserowy. Talerze głębokie przeznaczone są do zupy oraz makaronu. Ten używany do podawania pasty powinien być na tyle duży i głęboki, by nic z niego nie wystawało. Do czystych zup i kremów używa się bulionówek – flaczarek. Na rynku dostępne są gotowe zestawy obiadowo – kawowe, które zawierają talerze i filiżanki. Piękne zestawy znajdują się na: https://www.indelo.pl/kolekcja-bari-platin-cat-39. Prezentowane w sklepie elementy wykonane są z cienkiej, eleganckiej porcelany, która doskonale wygląda na zastawionym stole. Poza talerzami do spożywania, ważne są także talerze do serwowania potraw. Mogą mieć one finezyjne kształty. Przykładem są talerze do ryb, jajek i przystawek.

Rodzaje kieliszków i szklanek

Dylematem często jest również wybór kieliszków. Rzeczywiście liczba rodzajów tego typu szkła jest znaczna, ale warto wiedzieć, w czym powinno się pić konkretny trunek. Najmniejszy kieliszek przeznaczony jest do wódki. Użytkownicy najczęściej mają problem z wyborem kieliszka do wina. Największy kieliszek na wysokiej nóżce używa się do białego wina. Nieco niższy od poprzedniego z owalną czarką przeznaczony jest do wina czerwonego. Średniej wielkości kieliszki z podłużnymi kielichami, zwężającymi się ku górze służą do picia win deserowych. Podobne do kieliszków na wódkę, ale na wysokiej nóżce używane są do likierów. Szampana należy pić w wysokim, wąskim kieliszku, a koniak i brandy w dużym kielichu na niskiej nóżce. Whisky należy pić w szklance w kształcie walca, z grubym dnem. W tradycyjnych szklankach o symetrycznej budowie pije się wodę mineralną i soki.    

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.