Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku! Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50% krajowej produkcji.
U progu Świąt Wielkanocnych warto upewnić się, które jajka najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole.
Tajemnicze numery na jajkach – co oznaczają?
0 - jaja z chowu ekologicznego,
1 – z chowu na wolnym wybiegu,
2 - z chowu ściółkowego,
3 – z chowu klatkowego.
Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.
Jesteś ciekawy jak powstaje jajko?
piątek, 19 kwietnia 2024
piątek, 19 kwietnia 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)