czwartek, 28 marca 2024

Świąteczne wypieki

Witam. Lubię piec ...i jeść domowe ciasta. Zbliżają się Święta, zatem może, ktoś podzieli się swymi dobrymi, sprawdzonymi przepisami na ciasta, różne świąteczne smakołyki. Zapraszam, sama też chętnie podzielę się swoimi przepisami. Pozdrawiam :)

Potrawa wigilijna:1kg ziemniakow,1kg pieczarek ,1 opakowanie wafli.Ziemniaki ugotowac. Pieczarki udusisc i przyprawic do smaku. Rozlozyc wafle i ukladac warstwami ziemniaki i nastepnie pieczarki i zawinac w rulonik. Rozkladac ziemniaki jeszcze cieple. Odlozyc do lodowki az zastygna. Przed wigilia otoczyc w jajki i posypac bulka tarta podsmazyc na oleju.Smakowita.

A jak zrobic dobry biszkopt to jest podstawa na rózne ciasta.dzieki za podpowiedzi

ADWOKACIK...
Składniki:
5 jajek, 5 łyżek cukru,5 łyżek mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka pr. do pieczenia, dżem brzoskwiniowy lub morelowy; 2 cukry waniliowe; 500 ml. śmietany kremówki; 50 dkg. serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego;1 śnieżka; 15 dkg. cukru pudru
200 ml. adwokata; 3 łyżki żelatyny; 1 puszka brzoskwiń;
poncz ( woda z cukrem zagotowana ).
Wykonanie: Jajka z cukrem ubić . Mąki z proszku do pieczenia przesiać razem i delikatnie wmieszać do masy jajecznej .Do blaszki z pergaminem przelać biszkopt i piec na złoty kolor w temp 180 st. Upieczony biszkopt wystudzić . Zimny biszkopt przeciąć na pół. pierwszy biszkopt umieścić powtórnie w blaszce naponczować delikatnie i posmarować dżemem, przycisnąć drugim biszkoptem który także naponczować .Brzoskwinie odcedzić z soku (sok zachować ) Pokroić brzoskwinie, poukładać je na biszkopcie . Sok brzoskwiniowy połączyć z żelatyną i cukrem waniliowym , odstawić do spęcznienia . Po około 10 minutach rozpuścić mieszankę nad garnkiem z parą, odstawić do ostygnięcia . Serek , adwokat i cukier puder zamieszać razem w miseczce . Schłodzoną śmietanę ubić , pod koniec ubijania dodać śnieżkę. Do ubitej śmietany dodać masę serową i sok z żelatyną , wszystko razem bardzo delikatnie zamieszać i wylać na biszkopt z owocami . Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki . Następnego dnia ciasto ozdobić startą czekoladą . Smacznego :))). Naprawdę pycha !!

Przepis na biszkopt np. na rolade 4 jajka 4 łyżki maki4lyzki cukru pol lyzeczki proszku do pieczenia białka ubic na sztywna piane dodajac cukier zoltka makie wymieszana zproszkiem wlac nablache wylozona pergaminem pic 8 minut upieczony biszkopt zpergaminem zwijamy w rulon po wystygnieciu delikatnierozwijamy i smarujemy masa ponwnie zwijamy inasaczamy wystudzono wodaz cukrem kwaskiem i aromatem zawijamy ponownie w pergamin lekko uciskajac rekoma

Do Renata: czy w przepisie na ciasto nie należy rozpuścić żelatyny w małej ilości wody a dopiero potem połączyć jej z sokiem?

Do Marlena: Marleno, nie. Bo żelatyna w tym soku musi napęcznieć, więc trzeba ją wsypać suchą, a gdy napęcznieje wtedy stawiam miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczam, powstaje z tego taka gęsta galaretka (bywa ona taka mętna ale to jest ok) i jak przestygnie dodaje do masy.
Do Tiny: a podasz też i swój przepis na masę do tej rolady?

masa do rolady moze byc z proszku co jest do tortu ,mozna tez zagotowac jeden budyn w 1szklanki mleka i pol szklanki cukru powystudzeniu dodac trzy czwarte masla lub margaliny i zmiksowac mozna tez przygotowac galaretkiew srodek wlozyc pasek ibedzie z oczkiem.

Sernik wiedenski;1 kg.sera mielonego 6jajek 2 budynie3/4 margaliny 1 szklanka cukru puszka brzoskwin z puszki .Ciasto kruche na spód 3zołtka 4 łyzki cukru pudru pol margaliny 30 dag. maki pol lyzeczki proszku do pieczenia.Ciasto zagniesc rozwałkowac na posmarowana blache.masaserowa bialka ubic na sztywna piane dodac cukier miksujac dodac zołtka budyn rospuszczona margaline iserwszystko zmiksowac pokrojone brzoskwinie dodac do masy mieszajac lyzko wyłozyc mase na ciasto i piec az sernik dobrze zarumienisie .

Super biszkopt i ładnie równo urośnie bez żadnych wybrzuszeń
4 jajka,p1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ,1/2 szklanki mąki pszennej ,2 szklanki cukru ,zapach śmietankowyj ,łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek i właśnie najpierw białka ubijamy z cukrem aż stanie się sztywna następnie nadal ubijamy dodając po jednym żółtku,obie mąki i proszek przesiewamy przez sitko w ten sposób dobrze wymieszają się i dodajemy do tej piany delikatnie mieszając łyżką .No i pieczemy.Ładnie równiutko nam wyrośnie i najbardziej nadaje się do tortów i ciast tortowych a jak wiadomo trzeba je trochę czymś nasączyć.Podam jeszcze prostą masę do przekładania....3/4 szkl. cukru ,jakiś duży jogurt i małe masło roślinne.Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce jogurtu i ciągle ucieramy .Dodajemy tyle jogurtu aby krem nam się nie zważył .Ale jeśli się zważy to tylko dla tego że za dużo dodaliśmy jogurtu i jest na to rada ...dodać jeszcze trochę masła .Biszkopt kroję na 3 części,nasączam i smaruję masą ,na wierzch można polać czekoladą Bardzo polecam ,proste i smaczne polecam ....proste i smaczne .
Miłych i uroczych Świąt życzę.

Przepraszam do tego biszkoptu 1 szklanka cukru

Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.